În preajma Crăciunului, umblatul cu icoana este un obicei prin care preoții vestesc Nașterea Domnului. Obiceiul creștin – vechi de sute de ani, se păstrează în majoritatea regiunilor din România. Iată care este data la care preoții încep să meargă din casă în casă cu icoana, dar și care este semnificația din spatele acestei datini.
Umblatul cu icoana înainte de Crăciun este obiceiul prin care preoții vestesc Nașterea Domnului, tradiție care este respectată încă din primele secole ale creștinismului. Vizita preotului pe la casele creștinilor. Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului pe care s-o rostești astăzi. Îți îndeplinește dorințele și ai parte de ajutor imediat!
”Obiceiul reprezintă un strigăt de bucurie care anunță Nașterea Domnului, binecuvântând pe fiecare credincios în parte, dar și pregătirile casei pentru întâmpinarea Crăciunului. Pe lângă obiceiul vechi şi tradiţional, plin de semnificaţii creştine, umblatul cu icoana este şi o vizită pastorală pe care preotul o realizează în parohia sa.
Prin această vizită pastorală preotul are un bun prilej de a intra în legătură nemijlocită cu familiile enoriaşilor, de a le afla bucuriile şi încercările prin care trec”, spune preotul Dragoș, potrivit Ziarul lumina.
Îmbrăcat în reverendă – împreună cu un dascăl care îl însoțește, preotul cântă Troparul Nașterii Domnului, în timp ce le dă celor din casă spre sărutare, rând pe rând, icoana Nașterii Domnului, binecuvântând pe toți cei din casă, cât și bucatele pregătite pentru ziua de Crăciun.
În comunitatea rurală tradițională, preotul binecuvântează alimentele pregătite și așezate pe masă, lângă icoane, urmând ca bucatele să fie oferite ca pomană pentru sufletele celor adormiți.
În funcție de regiune, acest obicei are loc de regulă în Ajunul Crăciunului, însă există și parohii care trimit preoți să vestească mai devreme de 24 decembrie. În București, unde parohiile sunt mai mari și credincioșii mai numeroși, preotul începe să meargă cu icoana încă de pe 20 decembrie 2024, ca până în Ajunul Crăciunului să treacă prin toate casele. La sate, această vestire se petrece chiar în ajunul Crăciunului, ori cu 2 zile înainte. Vezi și: Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Andrei, pe care s-o rostești pe 30 noiembrie 2024. O să ai parte de spor și sănătate!